torsdag 14. august 2014

TOPP20 Fröken Detektiv/Detektiv Nancy Drew

Helt siden min mamma leste den første boken for meg på sengekanten som liten, har Nancy Drew, eller "Fröken Detektiv" som hun blir kaldt, vært en av mine favoritt-detektiver.

Nancy Drew bor med sin far, advokaten Carson Drew, i et overklassehjem i den fiktive amerikanske byen River Hights. Nancys mor døde da hun var liten, og husholdersken Hannah Gruen har bodd hos far og datter siden. I sine mysterier får Nancy god hjelp av kusinene Bess Marwin og George Fayne som blir introdusert i bok nr. 5. I de fire første og et fåtalls andre tidlige titler får hun til en viss grad også hjelp av sin venninne Helen Corning. I bok nr. 6 (nr 7 i USA) møter hun collage-studenten Ned Nickerson. Nancy er først mistenksom mot Ned, men de blir etter hvert gode venner. I resten av bøkene i serien blir Ned beskrevet som Nancys "spesielle venn" (nei, han er ikke tilbakestående. "Spesielle venn" er betegnelsen på fast følge, dog Nancy til tid og annen går ut med andre gutter hun møter også).

Serien om Fröken Detektiv ble utgitt under navnet Carolyn Keene, men i virkeligheten ble bøkene skrevet av fler forskjellige innleide skribenter. I USA ble serien gitt ut av samme forlag som ga ut Hardy-Guttene og Bobsey-Barna. I Norge ble de seks og tyve første bøkene gitt ut av DAMM. Bok 27 og utover ble gitt ut av Forlagshuset, som skiftet navn på serien til Detektiv Nancy Drew. Norge var det første landet i verden til å oversette bøkene om Nancy Drew, og første bok kom ut allerede i 1941 (Første bok kom i 1930 i USA). Bøkene ble gitt ut under krigen så lenge papirlageret holdt, dog de sto på Hitlers liste over upassende litteratur. Etter krigen fortsatte utgivelsene, og bøkene både under DAMM og Forlagshuset har blitt trykket i fler opplag siden. Nancy Drew er blitt et ekte pop-ikon.

I sommer har jeg gjenlest de jeg har arvet av mamma, og alle jeg selv har kjøpt brukt opp til bok nr. 42. Dette er min TOPP20 Nancy Drew. (Bildene er en blanding av mine norske utgaver og førsteutgaven fra Amerika).


20. Detektiv Nancy Drew og Mysteriet med den Dansende Dukken, 1963 (The Clue of the Dancing Puppet, 1962)


Mysteriet med den Dansende Dukken, som er bok nr. 39, foregår på Van Pelt-gården der Nancy, Bess og George blir med i teatergruppen 'Rampelysene' for å kunne gjøre undersøkelser i all hemmelighet. Paret som bor på stedet har blitt plaget av en dansende mekanisk dukke som dukker opp på plenen i nattemørket.


19. Fröken Detektiv møter "Trekanten", 1941 (The Mystery at Lilac Inn, 1930)


I bok nr. 4, etterforsker Nancy et ran på veikroa 'Den Gamle Kro'. Blandt de stjålne gjenstandene er Crandall-juvelene, som er arven til Nancys venninne Emily. Nancy er snart på sporet etter banden som kaller seg 'trekanten', og hele mysteriet ender i et spennende klimaks ombord på en synkende båt hvor Nancy blir bundet for å drukne med vraket.


18. Detektiv Nancy Drew og Gallionsfigurens Gåte, 1959 (The Secret of the Wooden Lady, 1950)


Mysteriet i bok nr. 28 omhandler et mysterie med en gammel seilskute som mangler sin gallionsfigur. Advokat Drews gamle venn skipper Easterly, bor på en gammel båt i Boston havn, og om natten spøker det på skipet. Det viser seg at de to hendelsene er sammenkoblet, og Nancy har et nytt mysterie å løse.


17. Fröken Detektiv finner lösenet, 1947 (The Password to Larkspur Lane, 1933)


I bok nr. 9 lander en brevdue med en mystisk beskjed i hagen til Nancy. På lappen står det skrevet "Vanskeligheter her. Blåklokker er nå syngende hester". Husholdersken Hannah må til legen, og han betror seg til Nancy om en spesiell hendelse han var med om. Legen måtte få bind for øynene og ble kjørt til et hemmelig sted for å behandle en eldre kvinne, som han mener ble holdt innestengt mot sin vilje. Nancy får i denne boken hjelp av sin venninne Helen for å løse mysteriene.


16. Detektiv Nancy Drew og den Forheksete Båt, 1961 (The Haunted Showboat, 1957)


Nancy, Bess og George drar, i bok nr. 35, til New Orleans for å feire Mardi Gras hos slektninger av kusinene. Familien Haver har en gammel teaterbåt liggende i en sump på sin eiendom, og om natten kommer det merkelige lyder fra båten. Familien vil restaurere båten, for å holde selskap og annonsere datteren Donna Maes forlovelse under Mardi Gras, og vil at Nancy skal løse mysteriet. Nancy tar saken og blir straks mistenksom mot Alex Upgrove, Donna Maes forlovede.


15. Detektiv Nancy Drew og Mysteriet med den Gamle Diligencen, 1962 (The Clue in the Old Stagecoach, 1960)


I bok nr. 37 er Nancy, Bess og George på sommerferie, på Camp Merriweather, når de snubler over mysteriet med en gammel diligencen som sies å inneholde noe av den største betydning for befolkningen i den lille byen Francisville. Diligencen viser seg å være demontert og gravd ned, og handlingen utløser seg til en "katt og mus lek" mellom Nancy og kjeltringene som er ute etter byttet.


14. Fröken Detektiv betaler gjelden sin, 1941 (The Bungalow Mystery, 1930)


Bok nr. 3 begynner med at Nancy og Helen, i en motorbåt på Månesjøen, blir utsatt for et fryktelig uvær og må svømme i sikkerhet når båten forliser. De blir reddet av Laura Pendleton, en foreldreløs pike som er på vei til sin nye verge. Formynderen viser seg å være utspekulert, og Nancy bestemmer seg for å hjelpe den stakkars piken.


13. Fröken Detektiv og det Mystiske Smykkeskrinet, 1949 (The Clue in the Jewel Box, 1943)


I bok nr. 18 blir Nancy bedt om å finne igjen et bortkomment barnebarn av den eldre damen Alexandra, en tidligere russisk prinsesse. Det eneste hun har av barnebarnet er et gammelt fotografi av gutten. Alexandra har et nydelig Faber (Fabérge?) egg, som skjuler en hemmelighet.


12. Fröken Detektiv og Koffertmysteriet, 1950 (The Mystery of the Brass Bound Trunk, 1940)


Nancy, Bess og George er på reise til Sør-Amerika med passasjerskipet 'The Patrician', i følge med pikeskolen Laurel Hall i bok nr. 21. Nancy har fått beskjed av faren, på vegne av en venn av ham, å holde øye med en ung pike og hennes ledsager Fru Trenton som reiser med samme båt. Ombord på båten dukker et nytt mysterie opp da en koffert med initialene N.D. blir forvekslet med Nancys.


11. Fröken Detektiv, 1941 (The Secret of the Old Clock, 1930)


I den første boken om Nancy, blir vi introdusert for Nancys første sak, som omhandler et bortkomment testamente. Nancy syntes det er forferdelig at de snobbete Tophams skal arve hele formuen og alle eiendelene, og bestemmer seg for å hjelpe gamle en gammel dame og hennes barnebarn som var lovet en del av arven. Kan du gjette hvor testamentet er gjemt?


10. Fröken Detektiv og Marmorstötten, 1947 (The Whispering Statue, 1937)


Bok nr. 14 begynner med at Nancy, Bess og George er på vei til åpningen av den nye 'Harrisonparken' i River Hights. På veien møter de en liten terrier, som Nancy døper Togo. Hunden stjeler vesken til en dame på åpningsseremonien, og på denne måten blir Nancy introdusert for en ny sak som inneholder en 'viskende' marmorstøtte og et falleferdig herskapshus som snart blir skyldt ut i havet.


9. Detektiv Nancy Drew og det Forsvunne Glassmaleri, 1961 (The Hidden Window Mystery, 1956)


I "Det Forsvunne Glassmaleri", som er bok nr. 34, drar Nancy, Bess og George til Charlottesville for å besøke Nancys kusine Susan Carr. Nancy er i sørstatene for å lete etter et glassmaleri fra middelalderen, som ble stjålet fra England til Amerika i 1850 av en av Sir Richards forfedre. Sir Richard har utløst en stor belønning til den som kan finne igjen vinduet, så det er mange på leting etter glassmaleriet.


8. Fröken Detektiv og det Hemmelighetsfulle Loftet, 1949 (The Secret in the Old Attic, 1944)


Nancy er på søken etter bortkomne musikkstykker i bok nr. 19. Notene er komponert av den unge falne soldaten Fipp, og hans enke og far ansetter advokat Drew når de oppdager at musikkstykkene blir spilt på radio under en annen komponists navn. Familien bor i et engang staselig herskapshus, og Nancy, Bess og George drar av sted på jakt etter notene. Boken inneholder også et morsomt subplot med Ned Nickerson og et student ball på Emerson Collage der han studerer. Boken skiller seg ut fra den vanlige formelen, og man får innblikk i Nancys følelser for Ned.


7. Fröken Detektiv og det Mystiske Slottet, 1949 (The Clue in the Crumbling Wall, 1945)


I bok nr. 20 er Nancy på leting etter en forsvunnet danserinne, men mysteriet viser seg å være mye større enn først antydet. Sammen med Bess og George finner Nancy ut at det er gjemt en hemmelighet i en av murveggene på 'Heath slottet'. Men to skumle typer er også på leting etter hemmeligheten, og jentene må bruke all sin list om de skal finne svaret på gåten før forbryterne.


6. Fröken Detektiv og det Mosegrodde Huset, 1950 (The Mystery of the Moss Covered Mansion, 1941)


Under letingen etter en forsvunnet arving, i bok nr. 22, kommer Nancy, Bess og George over et mystisk mosegrodd hus. Det viser seg å være begått et mord i nærheten av huset, og jentene hører merkelige skrik inne fra bygningen. Boken er full av action, inkludert en skogbrann og en flyulykke.


5. Fröken Detektiv og den Mystiske Klokke, 1950 (The Mystery of the Tolling Bell, 1946)


I bok nr. 23 er Nancy, Bess og George på vei til den lille idylliske badebyen Candleton på oppdrag av Carson Drew. En gammel venninne, og klient, av faren har blitt svindlet og jentene skal bo hos damen under saken. Vel fremme i byen oppdager Nancy to nye mysterier. Det første om en mystisk grotte med et spøkelse som slår på bjelle når noen kommer for nær, og det andre om en bortkommen verdifull Paul Revere-klokke. Da Nancys far ikke ankommer Candleton som avtalt, må Nancy utforske saken på egne hender.


4. Fröken Detektiv og Tårnet med de Vridde Lys, 1947 (The Sign of the Twisted Candles, 1933)


Bok nr. 8 begynner med at Nancy, Bess og george kjører hjemover mot River Hights i et fryktelig uvær. Lynet slår et tre overende, og jentene må søke ly i nærmeste hus. Det viser seg å være et gjestgiveri beskrevet som et stort toetasjes hus, med et tårn midt på det flate taket. Oppe i tårnet bor en 100 år gammel mann, som viser seg å være oppfinneren bak alle de vridde levende lysene i huset. Det bor også en ung pike med sine to verger, Herr og Fru Semitt. Det foregår mystiske ting i huset, og når 100 åringen går bort, kommer slektninger fra fjern og nær for å sloss om arven. Det viser seg at Bess og George er fjerne slektninger, og Nancy må løse mysteriet før vennskapet er over for godt.


3. Fröken Detektiv på Skattejakt, 1949 (The Quest of the Missing Map, 1942)


Nancy er på leting etter et gammelt skatekart i bok nr. 17. Kartet er revet i to, og to tvillingbrødre fikk hver sin del. Brødrene kom bort fra hverandre i ung alder, og ingen vet hvor det er blitt av de to delene til kartet. Under søkenen kommer Nancy over et åttekantet lysthus med mange små modellbåter av kjente skip, på eiendommen til enkefru Chatham og hennes datter. Et av de små miniatyrene viser seg å ha en sammenheng med tvillingbrødrene og det bortkomne kartet.


2. Fröken Detektiv og Slangekolonien, 1941 (The Secret of Red Gate Farm, 1931)


Fröken Detektv og Slangekolonien, som er bok nr. 7, omhandler en mystisk parfyme, falske pengesedler, en naturkult som kaller seg 'slangekolonien', og Nancy, Bess og Georges sommeropphold på Lindegården. I utkanten av gården ligger en stor hule som 'slangekolonien' har leid, og kulten er ute å danser på engen under måneskinnet om natten.


1. Fröken Detektiv på Spökelsesjakt, 1941 (The Hidden Staircase, 1930)


I bok nr. 2 i serien om Fröken Detektiv undersøker Nancy mystiske hendelser i 'Slottet', et gamle hus bygget under borgerkrigen. Huset tilhører det gamle tvillingparet Rosemary og Floretta Turnbull som i den siste tiden har vært plaget av gjenferd om natten. Ting blir flyttet på eller rett og slett blir borte. Samtidig som Nancy driver med sin andre sak, har faren problemer med en mann som påstår at advokaten har svindlet han for penger. En del av mannens eiendom ble tvangssolgt til å bygge jernbane og mannen er ikke fornøyd. Denne boken er meget spennende, og min absolutte favoritt grunnet Nancys mange undersøkelser ved hjelp av lommelykt i det gamle huset som verken har strøm, elektrisk lys eller telefon. Dette er også den eneste boken hvor litt av handlingen blir fortalt fra advokat Drews perspektiv. Helen Corning har en liten rolle, men Bess, George og Ned er fremdeles ikke introdusert i serien.


God lesning!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar