søndag 17. august 2014

TOPP20 Agatha Christie bøker

Agatha Christie er en av mine absolutt favoritt forfattere. Jeg har lest utallige av hennes bøker, både oversatt og på original språket, og hennes evne til å holde leseren på kanten av setet under hele plottets utfoldelse er i min mening unik. Jeg er også veldig svak for 'whodunit' mysterier satt i tidsperioden 1920-1960 tallet, da disse epokene har meget sjarm og eleganse. Jeg foretrekker også at detektiven må bruke sine 'little grey cells" istedenfor å putte alle sine funn inn i en computer som gir han eller henne svaret. Jeg er også stor fan av de mange adaptasjonene av Agatha Christies noveller, spesielt itv's 'Agatha Christie's Poirot' og 'Agatha Christie's Marple'. Om jeg må velge av de to er nok Hercule Poirot favoritten, men det kan komme av at det er mange fler bøker med han enn med Miss Marple.

Jeg har nå begitt meg ut på den vanskelige oppgave å plukke ut mine TOPP20, og etter mange eliminasjoner og innsettelser på listen igjen, har jeg nå komet frem til de tyve beste bøkene av Agatha Christie. Dette er altså ikke de beste adaptasjonene, det blir en liste for en senere anledning.

Beskrivelsen av plottet under er hentet fra baksiden på de norske utgavene, med egne notater fra meg der jeg syntes det var nødvendig. Bildene til venstre er cover fra serien jeg sparer på, de til høyre av original-coveret til førsteutgaven.


20. The Body in the Library, 1942 (Liket i Biblioteket)En Miss Marple bok:
"En morgen oppdages liket av en ukjent ung kvinne i aktverdige oberst Bantrys bibliotek. Fra St. Mary Mead følger Miss Marple sporet til et fasjonabelt badehotell, og finner til slutt løsningen."

Dette er den andre boken med Miss Marple som hoved-detektiv. Boken kom hele tolv år etter den første.


19. The Murder at the Vicarage, 1930 (Mordet i Prestegården)En Miss Marple bok:
"Mange mennesker i den lille landsbyen hadde grunn til å ønske livet av oberst Protheroe. Han var en ondskapsfull og hensynsløs mann som hadde skaffet seg mange fiender. Selv sognepresten hadde uttalt at den som myrdet oberst Protheroe, ville gjøre verden en stor tjeneste. Da obersten en dag blir funnet drept i prestegården, kommer ikke mindre enn syv mennesker i søkelyset som mulige mordere. Kriminalbetjent Slack kommer ingen vei i etterforskningen. Men Miss Marple har kjennskap til alt som rører seg i landsbyen, og lar seg ikke slå ut."

Dette er den første boken med Miss Marple. Karakteren hadde tidligere bare opptred i korthistorier. Miss Marple karakteren i denne boken er litt av en sladrekjerring, en egenskap som senere ble borte.


18. Dead Man's Folly, 1956 (Leken blir alvor)En Poirot bok:
"Hercule Poirot blir av kriminalforfatterinnen Mrs. Oliver tilkalt til en hagefest på godset Nasse House. Offisielt skal han dele ut premier ved en "morderjakt" Mrs. Oliver har arrangert for gjestene. Men han aner ugler i mosen - leken blir alvor. Den unge piken som skulle agere lik blir funnet kvalt, og de festkledde gjestene blir snart utsatt for flere sjokk."

Den første boken på listen med karakteren Ariadne Oliver, som medvirker i syv av Christies bøker, og er en parodi på henne selv.


17. Lord Edgware Dies, 1933 (Tretten til bords)En Poirot bok:
"Etter en underholdende kveld i teatret blir kaptein Hastings og Hercule Poirot invitert til supé hos den vakre lady Edgware, bedre kjent som skuespilleren Jane Wilkinson. Hun vil at Poirot skal oppsøke hennes mann og få ham til å gå med på en skilsmisse. Etter et møte med lord Edgware kan Poirot meddele at lorden er villig til å gi sin vakre kone friheten. Dagen etter blir lord Edgware funnet død, og den eneste som er blitt observert på åstedet, er hans kone. Jane Wilkinson har imidlertid et vanntett alibi, og dessuten ikke lenger noe motiv."


16. The Moving Finger, 1942 (Mord pr. korrespondanse)En Miss Marple bok:
"En ung flyger med skadd rygg kommer sammen med sin søster til en gudsforlatt småby for å hvile ut. Kort etter ankomsten mottar de et anonymt brev med de sjofleste beskyldninger. Senere viser det seg at en rekke andre har fått tilsvarende brev. En av byens kjente fruer tar livet av seg, og selvmordet følges av drap. Jakten på brevskriveren er full av overraskelser."


15. Endless Night, 1967 (Evig natt)"Michael Rogers lever i nuet. Han tar for seg av livets gleder, reiser dit han vil, men er ikke rik. Snarere tvert imot er han ganske fattig. Men når han får se huset på Sigøynerengen, og like etterpå møter den vakre, og, viser det seg, svært velstående, Ellie, vet han hva han vil. Han vil ha Ellie, og ha huset på Sigøynerengen. Michael og Ellie gifter seg, kjøper huset, men blir advart av en gammel sigøynerkvinne at det hviler en forbannelse over stedet."

Den første av tre bøker på min liste som ikke inneholder karakterene Poirot eller Miss Marple.


14. Cards on the Table, 1936 (Kortene på bordet)En Poirot bok:
"Fire mennesker er samlet rundt et bridgebord. Verten sitter i en lenestol ved peisen og slapper av, tror de andre. Helt til det viser seg at han er død, myrdet. Ingen andre har vært i rommet. Altså er en av spillerne morderen. Bridgeregnskapet får betydning når Hercule Poirot går i gang med å løse mysteriet."

Den første boken med Ariadne Oliver. Det tok seksten år før hun dukket opp i en ny bok.


13. The Mysterious Affair at Styles, 1920 (Styles-mysteriet)En Poirot bok:
"Den rike gamle fru Inglethorp har giftet seg med en 20 år yngre lykkejeger. Da hun blir funnet myrdet - drept av en dose stryknin, er det ham mistanken i første rekke rettes mot. Men så dukker Hercule Poirot opp, og saken viser seg å være vanskeligere enn som så."

Den første boken Agatha Christie ga ut, og den første med Poirot. Poirot vender tilbake til Styles i den siste boken med karakteren, Curtain: Poirots last case (publisert i 1975, men skrevet under andre verdenskrig).


12. After the Funeral, 1953 (Etter begravelsen)En Poirot bok:
"Richard Abernethie er nettopp lagt i graven, og familien møtes etter bisettelsen på Enderby Hall som i sin tid ble bygd av Cornelius Abernethie, liktornplasterkongen, som også grunnla slektens formue. Alle er kledd i svart, men en bedre lunsj og fordelingen av avdødes store rikdom mildner sorgen. Det samtales om Richard og hvor plutselig døden inntraff. Avdødes yngste søster som ikke har deltatt i samtalen, bryter så plutselig inn og sier: - Jeg synes dere har gjort det eneste rette, og det bør bli strengt innen familien. Men, han ble myrdet, ikke sant?"


11. The A.B.C. Murders, 1936 (Mord etter alfabetet)En Poirot bok:
"En rekke tilsynelatende meningsløse mord skjer med en måneds mellomrom: I Andover blir gamle fru Ascher klubbet ned, i Bexhill blir unge og vakre Betty Barnard kvalt, i Churston myrdes Sir Carmichael Clarke med en stump gjenstand. Morderen har på forhånd skrevet til Hercule Poirot og informert ham om hvert mord - undertegnet med ABC."


10. A Caribbean Mystery, 1964 (Mysterium i Vestindia)En Miss Marple bok:
"Miss Marple er på ferie i Vestindia. Her er vakker natur, sol og varme. Likevel kjeder hun seg litt. En av gjestene på hotellet, major Palgrave, elsker å fortelle om sine meritter i Kenya. Miss Marple nikker og smiler høflig uten å høre ordentlig etter. Selv ikke da han går over til å snakke om mord, og vil vise henne fotografiet av en morder han har kjent, reagerer hun. Dagen etter angrer hun, for om natten skjer et mord."


9. The Murder of Roger Ackroyd, 1926 (Doktoren mister en pasient)En Poirot bok:
"Like utenfor en koselig engelsk småby ligger Roger Ackroyds gods, Fernly Park. En kveld ringer telefonen hjemme hos doktor Sheppard. Det er Parker, hovmesteren på Fernly Park, som forteller at han har funnet Roger Ackroyd myrdet. Da dr. Sheppard kommer fram til åstedet, viser det seg at det var falsk alarm. Parker har aldri ringt. Men de to vil forvisse seg om at alt er i orden. De finner Ackroyd på kontoret - med en dolk i ryggen. Hercule Poirot, som har slått seg ned i landsbyen for å leve i fred og ro, går motstrebende med på å ta hånd om etterforskningen."

Slutten på denne boken skapte stor oppstandelse da den først ble publisert.


8. The Hollow, 1946 (Lunsj for Poirot)En Poirot bok:
"Hercule Poirot er invitert til lunsj på en herregård og venter seg en høflig velkomst. I stedet finner han vertskap og gjester stående rundt en tilsynelatende livløs person og en kvinne med en revolver i hånden. Først tror Poirot at det er arrangert et tåpelig kriminaltablå, men så oppdager han at skikkelsen virkelig er livløs. Likevel får han følelsen av at det er noe unaturlig over scenen, at det er noe som ikke stemmer."


7. Five Little Pigs, 1942 (Fem små griser)En Poirot bok:
"En kjent maler blir forgiftet og dør, og hans kone blir anklaget for mordet og dømt til livsvarig fengsel. Etter kort tid dør hun imidlertid i fengselet. På sin 21-årsdag får datteren Carla et brev moren har etterlatt henne. Carla har vokst opp hos slektninger i Canada og husker ikke stort av sine foreldre, men hun forstår av brevet at moren var uskyldig. Hun oppsøker Poirot og ber ham granske saken på nytt."

Boken har skiftet navn fra Murder in Retrospect til Five Little Pigs, en av mange titler basert på barnerim.


6. Crooked House, 1949 (Morder i huset)"Charles er postert i Egypt under første verdenskrig. Der forelsker han seg i gresk-ættede Sophia, og de avtaler å gifte seg hvis de får sjansen etter krigen. Vel tilbake i London i fredstid oppsøker Charles Sophia igjen, og de forlover seg. Men Sophias styrtrike bestefar, Aristide Leonides er nettopp død under mystiske omstendigheter. Leonides bodde sammen med hele sin familie, og her er det nok av mistenkte. Siden Charles tilfeldigvis er sønn av etterforskeren ved Scotland Yard som har saken, får han den tvilsomme gleden av å forsøke å vriste sannheten fra familien."

En av de første bøkene av Agatha Christie jeg leste.Hverken Poirot eller Miss Marple medvirker.


5. A Murder Is Announced, 1950 (Invitasjon til mord)En Miss Marple bok:
"En kunngjøring i en ukeavis meddeler at et mord vil finne sted fredag 29. oktober kl. 18.30 i Little Paddocks. Gamle Miss Blacklocks venner oppfatter annonsen som en invitasjon, og alle møter opp i god tid for å overvære det hele. Men selskapet blir ikke helt som de hadde tenkt seg. Miss Marple bistår det lokale politiet med å løse gåten."

Min favoritt Miss Marple bok.


4. Murder on the Orient Express, 1934 (Mord på Orientekspressen)En Poirot bok:
"Orientekspressen kommer ikke lenger, linjen er blokkert av snøskred. Passasjerene har ikke annet å gjøre enn å gå til ro for natten, omgitt av stille snødekte Balkan-åser. Men Hercule Poirot sover urolig. For det første savner han togets bevegelse. På den annen side virker lydene på toget uvanlig høye. Han er i ferd med å døse av igjen da et eller annet vekker ham på ny. Noe tungt faller mot døren med et brak. Om morgenen viser det seg at en mann i nabokupeen er død, ille tilredt av en mengde knivstikk. Og morderen befinner seg fremdeles på toget."

Agatha Christies mest kjente verk.


3. Evil under the Sun, 1941 (Solen var vitne)En Poirot bok:
"Hercule Poirot befinner seg i utsøkt selskap på et finere engelsk badehotell. Men det blir uro den dagen Mr. Marshall ankommer sammen med sin vakre kone og sin halvvoksne datter fra første ekteskap. Mennene flokker seg rundt Arlena Marshall, mens kvinnene raser i blind sjalusi eller dydig forargelse. Og mer en én gang blir det sagt at Arlena ikke fortjener å leve. Likevel blir det voldsom oppstandelse da hun en dag blir funnet kvalt."


2. And Then There Were None (Ten Little Niggers), 1939 (Ti små negerbarn)"Ti små negerbarn er tittelen på et barnerim som forteller om hvordan ti barn blir tatt av dage. Nøyaktig etter samme oppskrift mister hovedpersonene i denne boken livet. Ti mennesker som er samlet på en øde øy blir myrdet en etter en. Ingen vet hvem som er morderen er eller hvor han skjuler seg."

En av Agatha Christies mest kjente verker. Boken er også kjent på grunn av navnbyttet. Hverken Poirot eller Miss Marple medvirker.


1. Death on the Nile, 1937 (Mord på Nilen)En Poirot bok:
"Hercule Poirot er på ferie i Egypt. Om bord på en liten Nil-damper treffer han en utsøkt samling mennesker fra den engelske og amerikanske sosietet. Fra første stund hviler en skjebnesvanger atmosfære over båten. Et ungt par blir forfulgt av en sjalu kvinne som er i stand til alt, andre passasjerer er ikke det de gir seg ut for, og båtens mannskap er heller ikke til å stole på. Så skjer et mord. Poirot er den eneste som holder hodet kaldt, han vil til bunns i saken."

Death on the Nile har alle de kjente Agatha Christie kjennetegnene; mange mistenkte, en eksotisk location og Poirot på sitt beste. Boken er også spesielt morsom for meg, da jeg selv har kjørt med et lignende cruis nedover Nilen og besøkt alle de forhistoriske stedene handlingen utspiller seg i.

God lesning!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar