torsdag 21. august 2014

TOPP20 Donald Duck og Onkel Skrue av Don Rosa

Jeg har lest Donald Duck & Co siden jeg var tre år (1989). Jeg husker godt jeg finn 10 kr av mamma og fikk lov å gå inn i kiosken og kjøpe bladet selv. Jeg måtte bare huske at jeg skulle få 10 øre igjen av damen i kassen. Jeg sparte på bladet til jeg fylte åtten år (2003, noe som resulterte i ca førti permer med Donald Duck & Co blader. Så det har blitt en del historier opp igjennom årene. Det var alltid ekstra stas når det var en ny historie av dengang relativt ukjente Donald-tegneren Don Rosa.

Don Rosa tok opp arven etter Carl Barks, den mest populære og kjente av Donald Duck og Onkel Skrue tegneserieskapern. Carl Barks fant opp mange av de kjente og kjære karakterene, som Onkel Skrue, Petter Smart, Fetter Anton, Magica fra Tryll og selve pengebingen og Andeby. Barks laget historier i perioden 1942 til 1967, og Don Rosas historier fåregår i tidsperioden etter Onkel Skrues introduksjon i 1947 og frem til 'Skrues død' som Rosa mener er i 1967 (uoffisielt selvfølgelig), da Carl Barks gikk av med pensjon.

Don Rosa har en særegen tegnestil, og han legger mange detaljer i tegningene sine. Det foregår også mange ganger morsomme bi-historier i rutene hans, som ikke har noe med selve historien å gjøre. Han legger også mye arbeid i tekstene, og er etter min mening en av de beste 'gag' mennene i moderne tegneserie-historie. Mitt favoritteksempel kommer fra denne ruten i historien The Crocodile Collector; Donald og guttene er på leting etter et spesiellt krokodilleslag i Egypt, når guttene leser om alle de gamle ruinene de seiler forbi på Nilen. "Kom Mir, Beni Hasan, El Fant, and Aswan!" (Come here, Benny has an el'fant and a swan!), hvorpå Donald svarer det er en krokodille han leter etter. Jeg ler så jeg griner.Jeg har lest de fleste av Don Rosas historier utallige ganger, og etter mye om og men, kom jeg frem til min TOPP20 av Donald Duck og Onkel Skrue historier av Don Rosa (illustrasjonene er forsiden på historiene, og en tilfeldig valgt side);


20. Du Grønne, Glitrende...

Originaltittel: Fir-Tree Fracals
Første gang på norsk: Donald Duck Julehefte 1988

Dette er en fire siders julehistorie om Donalds forsøk på å få det perfekte juletree. Historien er full av morsomme gags, og det blir ingen jul uten.
19. Kong Skrue av Skruerikte

Originaltittel: His Majesty McDuck
Første gang på norsk: Høstekstra, Donald Duck & Co nr 39/1991

Onkel Skrue finner en gammel erklæring om at haugen som Pengebingen er bygget på ikke er en del av de forente stater. Han erklærer seg dermed som Kone av Skrueriket, og blir uavhengig. Men dette byr på problemer.
18. En Helt Spesiell Liten Ting

Originaltittel: A Little Something Special
Første gang på norsk: Donald Duck & Co nr 26/1997

Historien er laget i annledning Skrues 50 års jubileum. Alle hans hovedfiender, Magica, B-Gjengen og Gullbrand Gråstein slår seg sammen for å knenne Skrue en gang for alle. ved hjelp av Magicas magi forvandler de seg til Dolly, Bestemor Duck, Fetter Anton også videre. Men planen går ikke helt som den skal.
17. B-Gjengen Inntar Bingen

Originaltittel: The Beagle Boys vs. The Money Bin
Første gang på norsk: Donald Duck & Co nr 21/2001

B-Gjengen kommer over byggetegningene til Pengebingen og prøver å rane Skrue, men heller ikke denne gangen går det helt som planlagt.
16. Kampen om Sampo

Originaltittel: The Quest For Kalevala
Første gang på norsk: Donald Duck & Co nr 48-50/1999

Basert på den 150 år gamle finske boken Kalevala. Skrue er på jakt etter Sampo, en maskin som kan lage gull av ingenting. men på ferden blir alle de gamle legendene brakt til live.
15. Snorkelfinkens Hemmelighet

Originaltittel: The Sign Of The Triple Distlefink
Første gang på norsk: Donald Duck & Co nr 4/1998

I denne historien får vi vite at Fetter Anton er uheldig en dag i året, på sin egen bursdag. Vi får også et morsomt innblikk i familien når Donald og Anton var små.
14. Tidstyvene

Originaltittel: On Stolen Time
Første gang på norsk: Donald Duck & Co nr 4/1991

B-Gjengen har fått tak i en klokke som kan stoppe tiden, og på denne måten raner de Onkel Skrues pengebinge. Det er opp til Donald og guttene å stoppe tyvene.13. Korsfarerkongenes Krone

Originaltittel: The Crown Of The Crusader Kings
Første gang på norsk: Donald Duck & Co nr 43-45/2001

Onkel Skrue, Donald og guttene er på jakt etter kronen til korsfarerkongene. Den er sgt å inneholde ledetråder til en enda større skatt.
12. Glem det!

Originaltittel: Forget It!
Første gang på norsk: Donald Duck & Co nr 11/2002

I denne historien bruker Magika magi som får Donald og Onkel Skrue til å glemme betydningen av de siste ordene de hører. På denne måten kan hun stjele Onkel Skrues første ti øring.
11. En Eventyrlig Ferd

Originaltittel: The Universal Solvent
Første gang på norsk: Donald Duck & Co nr 13-15/1995

Petter Smart finner opp et stoff som kan tære gjennom alt. Absolutt alt. Da Skrue ved en feiltagelse heller stoffet på bakken, må han, Donald og guttene dra på ferd etter stoffet inn til jordens indre før planeten blir ødelagt.
10. Visdommens Voktere

Originaltittel: The Guardians Of the Lost Library
Første gang på norsk: Donald Duck & Co nr 39/1993

Ole, Dole og Doffen drar Donald med på åpningen av det offisielle Hakkespett museet, noe som ender med at Skrue drar på leting etter visdommen i 'Det bortkomne bibloteket i Aleksandria'.
9. Drama i Tårnet

Originaltittel: Incident At McDuck Tower
Første gang på norsk: Donald Duck & Co nr 35/1991

Donald har fått seg jobb som vinduspusser i det nye MCDuck tårnet, verdens høyeste bygning. Donald er selvfølgelig uheldig som alltid, og faller utfor. Historien tar for seg alt som skjer på ferden ned til bakken igjen.
8. Krokodillejegeren

Originaltittel: The Crocodile Collector
Første gang på norsk: Mikke Mus nr 2/1990

Onkel Skrue kjenner igjen merket til en meget skjelden krokodille på vesken til Dolly, så Donald og guttene blir sendt på leting etter krokodillen i Afrika.
7. Solens Sønn

Originaltittel: The Son Of The Sun
Første gang på norsk: Ekstrahefte nr 3 i Donald Duck & Co nr 12/1992

I den første historien til Don Rosa er Onkel Skrue, Donald og guttene på leting ette Solens Sønn, en stor skatt bortkommen i Sør-Amerika. Men Gullbrand Gråstein er også på leting etter samme skatt.
6. Skatt i Glass og Ramme

Originaltittel: Treasure Under Glass
Første gang på norsk: Mikke Mus nr 2/1991

Onkel Skrue, Donald og guttene er på jakt etter et sunkent skip som inneholder et kart over andre skip med sunkne skatter.
5. Onkel Skrue Går på Veggen

Originaltittel: A Matter Of Some Gravity
Første gang på norsk: Donald Duck & Co nr 32/1996

Magica er på ferde igjen, og denne gangen bruker hun magi som forandrer Skrue og Donads tyngdekraft. De ender opp med å gå på veggen, noe som gjør jakten på Magica probllematisk.
4. Jakten på Tempelridderskatten

Originaltittel: "The Old Castle's Other Secret" or "A Letter from Home"
Første gang på norsk: Donald Duck & Co nr 9-11/2004

I denne historien blir Skrue gjenforent med sin søster Penny (Matilda på engelsk), etter mange år uten kontakt, i jakten på tempelridderskatten som bringer Skrue, Donald og guttene hjem til slottet etter Skrues forfedre i Skottland. Jeg anser dette til å være den siste historien med Skrue i kronologisk rekkefølge, men det er bare min oppfatning utifra at Skrue dør en gang i 1967 og det blir sakt at det er ca 25 år siden de møttes sist. Men realiteten blir da ca 35 år, og jeg ser over denne glippen siden både Skrue og Penny er gamle i denne historien og kan rote til årstallene.3. Skrue McDucks Liv og Levnet

Originaltittel: The Life And Times Of Scrooge McDuck

Don Rosas epos i tolv deler om Skrues liv som liten gutt i Skottland og ferden frem til verdens rikeste mann i Andeby (Duckburg, Calisota på engelsk) i 1930. Siste del tar for seg en meget utslitt skrue før Donald og guttene vekker liv i ham igjen og alle Carl Barks/Don Rosa historier førler på Skrues eldre dager.

Det er skikkelig morro å bli kjent med Skrues familie, og forfedrene til mange av de kjente andebybeboerne.

Første gang på norsk:
- Den Siste av McDuck-Klanen 1867-1880, bilag til Donald Duck & Co nr 43/1992
- Mississippis Herre 1880-1882, bilag til Donald Duck & Co nr 43/1992- Badlands' Ukronte Konge 1882-1883, Donald Duck & Co nr 47/1992
- Kongen på Kobberhaugen 1883-1885, Donald Duck & Co nr 2/1993- Den Nye Godseieren 1885, Donald Duck & Co nr 11/1993
- Transvaals Skrekk 1886-1889, Donald Duck & Co nr 18/1993- Nebbdyret fra Drømmetiden (Drømmen om Gull) 1893-1896, Donald Duck & Co nr 24/1993
- Sølvstrømmen 1896-1897, Donald Duck & Co nr 29-31/1993- Milliardæren 1898-1902, Donald Duck & Co nr 45/1993
- Slaget om Andebyfortet 1902, Donald Duck & Co nr 10/1994- Verdens Rikeste Mann 1909-1930, Donald Duck & Co nr 15-17/1994
- Eneboeren i Herskapshuset 1947, Donald Duck & Co nr 22/1994


2. På et Sølvfat

Originaltittel: On A Silver Platter
Første gang på norsk: Donald Duck & Co nr 39/1993

Min favoritt gag historie av Don Rosa. Magica sender et sølvfat som Skrue kan ha 10 øringen på, men alt som blir satt på fatet dukker opp på et lignene fat hos henne. Dette leder til mye morro.
1. De Ti Avatarene

Originaltittel: Treasure Of The Ten Avatars
Første gang på norsk: Ekstrahefte nr 6 Donald Duck & Co nr 26/1996

Min absolutt favoritt historie av Don Rosa. Onkel Skrue, Donald og guttene er på skattejakt i India, og det skjer mye morro og spennende på ferden.Denne historien inneholder også min favoritt bi-historie om en elefant som er livredd for småkryp. Ta en titt på siden under. Denne får meg også til å le så jeg griner om jeg er i rett humør.Håper dette innlegget får deg til å ville sette deg inn i Don Rosas fantastiske Duck univers.
God Lesning!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar