fredag 31. oktober 2014

TOPP10 "Haunted House" filmer

Siden det er halloween i kveld, og allehelgensaften i morgen kveld, passer det ypperlig med en spøkelseshus toppliste. Jeg har alltid vært fasinert av spøkelseshistorier, og spesiellt de som foregår i gamle herregårder og lignende bygninger. Jeg er også den første som sier "La oss gå inn se skjekke den lyden", når anledningen passer seg og mine venner ligger i fosterstilling på gulvet. En av mine største drømmer er å gå tur i skogen, komme over et forlatt palass og gå inn å undersøke om det spøker der. Foreløpig har ikke dette skjedd, så jeg får ta meg til takke med de ti skumle spøkelseshus filmene under.


10. Ghost Story (1981)
Ghost Story er en amerikansk spøkelsesfilm med Fred Astaire og Douglas Fairbanks. Fire eldre menn forteller hverandre spøkelseshistorier i klubben 'The Chowder Society'. Mystiske ting begynner å skje med familiene til de fire mennene, og et gammelt mysterie løses sakte men sikkert opp. Alt viser seg å peke til de fire mennene og den lille klubben dere.


9. The Legend of Hell House (1973)Denne britiske spøkelsesfilmen tar for seg fire mennesker, en forsker, hans kone og to medium, som skal undersøke de overnaturlige hendelsene som foregår i 'The Belasco House', også kjent som 'Hell House'. Huset viser seg å være alt annet en fredelig.


8. What Lies Beneath (2000)I denne amerikske trilleren spiller Harrison Ford og Michelle Pfeiffer et ektepar som blir utsatt for overnaturlige hendelser som leder til hemmeligheter fra deres fortid. Spesielt seansen Michelle Pfeiffer karakter holder på badet får det til å gå kaldt nedover ryggen på meg.


7. The Shining (1980) Amerikansk versjonStanley Kubriks filmatisering av det overnaturlige 'Overlook Hotel' hvor en vaktmester og hans familie, glimrende spillt av Jack Nicholson og Shelley Duvall, må overvintre isolert fra omverdenen. Deres sønn, Danny, har overnaturlige krefter, og begynner å se de grusomme tingene som har foregått på hotellet opp igjennom tidene.


6. The Orphanage (2007)Denne spanske skrekkfilmen tar for seg et hjemsøkt barnehjem, der en liten gutt med en sekk over hodet skremmer de nye eierne som har tenkt å gjenåpne huset for vanskligstillte barn.


5. The Conjuring (2013)The Comjuring er løst basert på de ekte hendelsene som ekteparet Ed og Lorraine Warren, spillt av Patrick Wilson og Vera Farmiga, opplevde på 1970 tallet de de hjalp en familie som opplevde merkelige hendelesr i sitt Rhode Island hjem.


4. The Awakening (2011)Denne britiske skrekkfilmen handler om Florence Cathcart, en ung kvinne som på 1920 tallet avslører falske overnaturlige fenomener. Hun blir kontaktet av en lærer ved en kostskole for unge gutter i Cumbria. En elev har gått bort under mystiske omstendigheter, og det er rapportert at spøkelset av en ung gutt har blitt observert rundt om på skolen, som for opp til tyve år siden var et steselig herskapshus.

3. The Grudge (2004)Sarah Michelle Gellar spiller Karen Davis, en amerikansk student som er på utveksling i Japan med sin kjæreste spillt av Jason Behr, i denne amerikansk/japanske grøsseren. The Grudgehandler om et hjemsøkt hus i Tokyo, som putter en forbannelsesom ender med døden for alle som går inn i huset. Filmen er glimrende fortalt i flashbacks, og karen nøster sakte opp mysteriet til det hjemsøkte huset.

2. The Haunting (1963)
Denne britiske skrekkfilmen er den eneste på listen som er filmen i sort/hvitt, og det er kanskje en av grunnene til at den havner på en andre plass. Atmosfæren i denne filmen er til å ta og føle på. Historien tar for seg, i likhet med The Legend Of Hell House (nr. 9 på denne listen), en gruppe mennesker som skal overnatte i et hjemsøkt herskapshus kjent som 'Hill House'. Er alle de overnaturlige hendelsene på 'Hill House' ekte, eller skjer alt sammen inne i hodet til hovedpersonen Elenor Lance, glimrende spilt av Julie Harris?

1. The Others (2001)Nicole Kidman stråler i denne spansk/amerikanske grøsseren om en mor og hennes to syke barn som rett etter andre verdenskrig lever helt isolert i sitt herskapshus på 'The British Crown Dependency of Jersey', en øy utenfor Storbritannia. De eneste andre menneskene i mils omkret er de tre tjenerne deres. Barna tøler ike direkte sollys, og hele herskapshuset er mørkelagt bak tylle gardiner og engelsk tåke. Men er de alene i huset? Merkelige lyder og dører som åpner seg av seg selv tyder på det motsatte.


Under er fem som ikke kom med på listen, men som også kan være av interesse for 'haunted House' elskere.God fornøyelse... om du tørr.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar