tirsdag 21. januar 2014

TOPP15: Beste fra 2013

Da er lista over de beste filmene fra 2013 endelig klar. Fjoråret var et fantastisk filmår, og det har tatt nesten hele januar å få sett alle de flotte (og ikke fullt så flotte) filmene som ikke hadde kommet til Norge enda. Som med 'TOPP10 CRAP 2013' skulle egentlig dette være en TOPP10 også, men da jeg var ferdig hadde jeg TOPP23. Jeg har klart å redusere lista litt, og endte til slutt opp med TOPP15. De absolutt 15 beste filmene fra 2013.

15. HerJeg er egentlig ikke noe fan av Joaquin Phoenix, men hans rolle i filmen Her var fantastisk. Selve filmen er en artig liten sak, om hvordan man har et bedre forhold til sine elektroniske hjelpemidler, og hvordan det ville vært å date sin egen 'Siri'. Amy Adams gjør og en glitrende rolletolkning som en av Phoenix få menneskelige relasjoner.

14. RushRush er historien om rivaliseringen mellom to Formel1 stjerner på 1970 tallet. Chris Hemsworth beviser en gang for alle at han er en GUD på det store lerretet, og Daniel Brühl stråler i rollen som Hemsworths erkefiende. Historien er både gripende og fengende.

13. GravityGravity er et teknisk mesterverk. Det er det ingen tvil om, men selve historien er dessverre litt platt. Men om man ser bort fra plottet, eller mangel på plott, gjør Sandra Bullock en glimrende rolle som astronauten som opplever alle astronauters verste mareritt. Nemlig det å flyte vektløst uten noen som helst tilknytning til verden under seg.

12. World War ZWorld War Z var nervepirrende fra begynnelse til slutt. Jeg erlsker det at filmen bare hopper rett inn i plottet, istedenfor å etablere en lang forhistorie med Brad Pitt og familien hans. Pitt beviser en gang for alle at han er en mye mer kapabel actionhelt enn det Tom Cruise eller Matt Demon noen gang kommer til å bli. En virkelig vellaget spennende film. Håper bare resten av trilogien blir like bra.

11. The Great GatsbyBaz Luhrmans adaptasjon av The Great Gatsby har mye lekkert å by på. Fantastiske sett, nydelige kostymer. Den kjente Luhrman regien, og en nydelig blanding av moderne musikk og 20 talls jazz. Elizabeth Debiski og Joel Edgerton stråler i sine bi-roller. Jeg er ikke noen stor fan av Toby Maguire, men hans litt blande uttrykk passer perfekt i rollen som Gatsbys nye nabo. Dessverre er Leonardo DiCaprio som Gatsby selv mye svakere enn Robert Redford var i sin tid. DiCaprio er og alt for gammel til å spille Gatsby, da Gatsby er i midten av tyveårene, mens DiCaprio snart er førti. Men til syvende å sist er regien og visjonen til Luhrman nok til å se bort i fra disse negative sidene ved filmen.

10. The Way Way BackThe Way Way Back har en fantastisk cast med blant annet min favoritt Toni Collette. Historien er en nydelig 'coming-of-age' historie, og kan på sett og vis linkes opp mot 2012s fantastiske The Perks of Being a Wallflower. En skikkelig feelgood-film.

9. The ConjuringDette er 2013s desidert beste grøsser, selv om slutten kanskje tar litt for mye av. Man skvetter i setet fler ganger, skuespillerne er solide, og historien er spennende. En absolutt vinner.

8. Amorøse PassasjererAmorøse Passasjerer, eller Los Amantes Pasajeros som den egentlig heter, er fjorårets beste komedie. Historien handler om en knippe passasjerer på første klasse, deres to piloter og tre mannlige flyverter. Flyet deres kan ikke lande på grunn av tekniske feil, og de tre flyvertene bestemmer seg for å skjenke de som er på flyet drita fulle. Så begynner forviklingene og avsløringene å komme en etter en. En av Pedro Almodòvars morsomste filmer på lenge.

7. The Hunger Games: Catching FireDen andre filmen i Hunger Games serien retter opp alle de feilene den første filmen gjorde, og som resultat er The Hunger Games: Catching Fire den beste fantasy filmen i nyere tid. Jennifer Lawrence stråler i tittelrollen som Katniss, og regien sitter som et skudd. Gleder meg virkelig til de to neste fimene i serien.

6. August: Osage CountyDette er en film av den gode gamle sorten Hollywood produserte i sin gullalder. Her er det skuespillerne som står for fremdriften av historien, ikke spesialeffekter etc. Julia Roberts outshiner selveste Meryl Streep, og om hun ikke stikker av med Oscar for beste kvinnelige bi-rolle blir jeg meget skuffet. En ren nytelse fra begynnelse til slutt.
Før jeg går videre til de fem beste filmene fra 2013, kommer det her en liten liste om filmer som nesten kom med på topplista, men som av diverse grunner ikke nådde helt opp.

5. AdoreAdore er en visuell nytelse fra begynnelse til slutt. Historien om to mødre som innleder et forhold til hverandres sønner er kontroversiell og man blir dratt inn i historien med stor fasinasjon. Naomi Watts har virkelig begynt å komme seg som skuespiller og Xavier Samuel (The Loved Ones) er virkelig en up-and-coming skuespiller man kommer til å se mye mer fra i kommende år.

4. Saving Mr. BanksDette var en vidunderlig filmopplevelse. Historien bak Disney klassikeren Mary Poppins fra 1964 er en fasinerende affære, og Emma Thompson Stråler i rollen som P.L. Travis. At hun ikke ble nominert til en Oscar for beste kvinnelige skuespiller er en skandale, da dette virkelig er vinneren for 2013. Saving Mr. Banks har vært i produksjonsstadiet i mange år og kom akkurat på det rette tidspunktet. Walt Disney's Mary Poppins fyller 50 år i år. Dette er en film alle bør få med seg da den endelig kommer til Norge utpå nyåret en gang.

3. StokerStoker er et mesterverk. Stemningen, regien, skuespillerne, historien, ja alt. Mia Wasikowska, Matthew Goode og selveste Nicole Kidman er strålende. Historien har en skikkelig retro 'feel' over seg samtidig som den kjennes veldig moderne på samme tid. Historien er makaber, full av seksuelle undertoner, og er rett og slett fantastisk. Jeg nøt denne filmen fra begynnelse til slutt.

2. Frances HaFrances Ha traff meg som et lynnedslag. Denne filmen er meg, og jeg er denne filmen. En fortryllende fortelling om alt og ingenting, og om hvordan det er å være i slutten av 20 årene i dagens samfunn. Alle de kjente klisjeene om hvordan unge voksne oppfører seg som barn er til stede, men ingen av de føles som klisjeer. En nydelig liten, stor film rett fra hjertet.

1. FrozenDisneys Frozen er et mesterverk på lik linje med Disneys andre gullalder på tidlig 90 tallet. Historien har likhetstrekk med både The Little Mermaid 1989 , Beauty and the Beast 1991 og Aladdin 1992, samtidig som den føles meget moderne og nyskapende. Historier om ekte kjærlighet er en gjenganger hos Disney, men tematikken om at prinsessa ikke trenger en mann for å finne den er ny og fasinerende. Kjærlighetsbåndet mellom to søstre kan være det sterkeste båndet.Musikken er nydelig og spesielt Oscar favoritten for beste sang, Let It Go, er amazing. Animasjonen er praktfull, og alle de norske detaljene er meget morsomt for en som har vært Disney fan hele livet og drømt om en Norsk Disney prinsesse siden han var liten gutt. Kristen Bell, Jonathan Groff og Idina Menzel gir strålende sang og stemmer til hovedpersonene. En riktig Disney klassiker verdig en plass i Walt Disney Mesterverk linjen.Dette var mine favoritter fra 2013. Hva er dine?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar